O kompostu

Kompost je biološko stabilen, higieniziran, humusu podoben material z več kot 15% organske snovi, ki nastane pri kompostiranju (Ur. l. RS, št. 99/13).
Kompostiranje je aerobna razgradnja biološko razgradljivih odpadkov ali njihove mešanice z biološko razgradljivimi naravnimi nenevarnimi materiali iz kmetijstva ali gozdarstva s pomočjo mikro- in makroorganizmov s kisikom. (Ur. l. RS, št. 99/13).

Kompostiranje oz. predelava biorazgradljivih odpadkov v energetsko bogat in stabilen organski material se po svetu relativno hitro širi, saj odlaganje ni več poceni »rešitev«. Poleg tega se ljudje vedno bolj zavedamo negativnega  vpliva, ki ga ima odlaganje odpadkov na okolje. Uporaba obnovljivih in neobnovljivih virov energije je nujna za ohranjanje ugodnih življenjskih razmer in ekonomsko stabilnost držav. Biološki del odpadkov predstavlja za Evropo bogat vir naravnih surovin, v sicer z njimi relativno revnem predelu sveta. Že leta 1999 so v Evropskem vrhu (Council of the European Union, 1999) za odlagališča zahtevali, da morajo države članice zmanjšati delež odloženih biorazgradljivih odpadkov in sprejeti ukrepe za povečevanje ločeno zbranih biorazgradljivih odpadkov na njihovem izvoru. Poskrbeti moramo za ustreznejšo predelavo in s tem ponovno uporabo biorazgradljivih »odpadkov«.  Kompostiranje je primer dobre prakse za to.
Kompost, ki ni odpadek, uvrščamo v 1. in 2. kakovostni razred. Uporablja se ga za gnojenje kmetijskih in nekmetijskih površin, v vrtnarstvu in cvetličarstvu, pri urejanju parkov, gojenju dreves in grmov. Primeren je torej tako za uporabo na domačih vrtovih kot tudi za gnojenje obsežnejših površin. Z dodajanjem komposta v tleh povečujemo delež humusa in izboljšujemo strukturo tal. V tla vnašamo s kompostom tudi mikroorganizme, encime, vitamine, stimulatorje rasti, antibiotike ipd. Zaradi tega so rastline bolj zdrave in močnejše. Gnojenje s kompostom nam tako zagotavlja trajno živa, plodna tla, bogata s humusom.
Pri uporabi komposta oz. pri gnojenju s kompostom je potrebno upoštevati priporočene vnose. Dodatna vprašanja in naročila sprejemamo Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
VIRI:
Council of the European Union. Directive 1999/31/EC, of 26 April 1999 on the landfill of waste.
Uredba o predelavi biološko razgradljivih odpadkov in uporabi komposta ali digestata. Uradni list RS, št. 99/2013.